Hundens osäkra beteende

Att ha en rädd eller ängslig hund är hjärtskärande för hundägaren. Man vill ju att sin bästa vän skall känna sig trygg och självsäker. Men det kan ha hänt saker som man inte observerat eller har vetskap om som kan ha orsakat denna osäkerhet. En hund kanske visar rädsla för män med skägg som ex. Det behöver inte vara så att det hänt något med en man med liknande utseende. Istället kanske det kan vara så att att hunden ex fick sin svans klämd i en bildörr i precis samma ögonblick som den såg mannen med skägg. Detta kan sedan hunden associera till smärta och rädsla för män med skägg.

Så om man upplever att man har en hund som är rädd för specifika saker bör man utreda och börja jobba metodiskt för att stärka hundens självkänsla och självförtroende. Finna ut vad som är problemet. Är det en medicinsk påverkan eller är det orsakat av en händelse/upplevelse.

Genom att låta hundarna få jobba utifrån rätt stimulans anpassad till hundras får man glada och nöjda hundar. Detta kan man även använda som hjälp i träning av Rädslehundar. Finn ut vad rasen mår bra av. Träna metodiskt. Låt hunden sakta få lära sig att den är bra och duktig på specifika saker som den uppskattar att aktivera sig med. Fysisk träning såväl som mental.

Min Queenie är en omplacering och jag vet inte allt om hennes tidigare liv. Men hon visar på osäkerhet i många sammanhang. Jag har funnit ut att hon blir lugn och trygg när hon får jobba fysiskt som ex att dra när vi cyklar eller drar med Wright pull. Från att vara kors och tvärs och dragit i kopplet under promenaden blir hon fullständigt lugn och fokuserad på sitt jobb. Detsamma gäller om  jag tränar nosarbete.Så mitt tips är att hitta aktiviteter som lugnar och stärker självförtroendet. Jobba med ert samarbete och lär er hundens språk. Vad menar hunden när den beter sig på ovanligt sätt? På så sätt kan man föregå otrevligheter och istället kanske få hunden att förstå att det inte var farligt eller hotfullt. Och hunden kan acceptera saker som tidigare varit obehagligt.